Felhasználónév: Jelszó:

Hozzászólások - Kajtar48

Oldal: 1234567891011
Dátum: 2011.02.12. 12:57:45
Nem én írtam a kérdést, nem védem a mundér becsületét. A kérdés logikája mellett kardoskodtam (akkor mos lovaggá váltam?), de már Craslorg is érvelt ellene.
Ezzel részemről szentesítettem a hozzászólásaitokat. Ezzel pappá váltam, vagy pápává? Mert a "szentesíteni" = érvényesíteni, elfogadni.
Dátum: 2011.02.11. 12:49:12
Kik szentesítették a keresztes háborúkat?
a királyok és a földesurak
senki sem
a királyok és a pápa
a katolikus egyház és a pápa

Ismét egy tagadó válasz, egyébként meg bugyuta a kérdés...

(javítottam a helyesírást és a kiemeléseket)
Ellenkezem!
A válaszok közül három választási lehetőséget ad, amiből az egyik helyes.
A negyedik is választási lehetőség, ami már hallgatólagosan benne foglaltatik az eredeti kérdésben: "Valóban szentesíteni kellett a keresztes háborúkat?" - Válasz: ha nem, akkor "senki sem" tette meg.
Inkább azon töröm a fejem, hogy a - bármely ország és a királya esetében csak a király a döntésképes valaki (kivéve a forradalmakat). Ugyanígy a katolikus egyház és a pápa - itt is csak a pápa az, aki dönt. Tehát a negyedik válasz inkább így lenne jó: "a pápa", esetleg "a pápák" vagy "a katolikus egyház feje, a mindenkori pápa". Az utóbbi már tautológia.
Dátum: 2011.02.11. 08:21:18
Kenezimi:
Kirchoff törvényei általános iskolai tananyag. Neked régen volt már, vagy még nem?

Barbey:
Stanislas Wawrinka -hoz: szerintem jó kérdés. Én rosszat válaszoltam rá, aztán utánanéztem .... Azért mert nem a te érdeklődési köröd, még nem NC kategória.

Barbey, Zsanklod és én magam korábban:
Vidéken megkülönböztetnek, manapság, nyulat és baknyulat. Azaz a nőstény nyúl "csak" nyúl. Talán régen jobban tisztelték a nőiességet.

Jerrylee:
Miért baj a tagadó válasz lehetősége? Akár igaz is lehetne ....
A keresztes háborúkra való kérdés egyáltalán nem bugyuta, hanem történelem. Bizonyítja, hogy nemcsak a világi nagyurak voltak képesek háborúkat indítani, hanem a békét és megbocsátást hirdető vallási vezetők is. Tudod: vizet prédikál és bort iszik.
Dátum: 2011.02.10. 10:59:45
"Bal hüvelykem bizsereg, gonosz lélek közeleg!" - hol jelent meg először?
tettem fel a kérdést másodszor, másképp fogalmazva.
Először, kb. 2 hónapja azzal lett visszadobva, hogy csak egy speciális érdeklődéskörű réteg tudja a választ. Ezen volt egy kis vitám Craslorggal.
Most feltettem másképpen, szebben fogalmazva, rövidítéseket mellőzve, utána-ellenőrizve a válaszoknak: Ez a kérdés már szerepelt az adatbázisban. Ha igen, akkor vajon ki orozta el tőlem ezt a kérdést? S ha elorozta, az ő kérdése átment? Szeretném, ha válaszolna valaki.
Ha a spec. választ kaptam volna, akkor megérteném, de így? Különösen azok után, hogy átment, még én is kommentáltam a "Ki mondta: "Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" ?" és a "Kitől van az idézet? "A sok préda mind mire megy? / Bizony, csak borra meg leányra!"" kérdéseket - ezek nem speciális érdeklődésű réteg kérdései???

Elképzelem, hogy shakespeari Macbeth szelleme köztünk jár .... mert hogy róla van szó az idézetben.
Dátum: 2011.02.10. 06:47:10
Az alábbiak közül mi az emse?
Réti növény
Politikai szervezet
Műszaki eszköz
Nőstény nyúl

Egyik sem: nőstény disznó. Így, egy szóval. Bár igaz, hogy a wikiszótár jelzőként használni írja, amennyiben "nőstényt" jelent, pl. emse nyúl, de én körbelaktam fél Magyarországot, és ilyet sehol nem hallottam. Lehet, hogy Mo. másik felén így használják.
Vagy javítani, vagy törölni

Ki mondta: "Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" ?
Robespiere
Szép Fülöp
Nagy Károly
Arnaud-Armaury, Citeaux abbéja
Elég híres mondás, csak a másik felét szokták elfelejteni, t.i. mire vonatkozik? Arnaud-Armaury, Citeaux abbéja, pápai küldött mondta (állítólag) a Bézier-i mészárlás előtt (1209-1229 keresztes hadjárat) a hadjárat hadvezérének, Simon of Montfortnak, Leicester Grófjának, hogy mit tegyen a várossal, és a benne élő hitetlenekkel és hívőkkel, természetesen. Szép, megbocsátó, keresztyényi hozzáállás....
Bizonyára az általános műveltséghez tartozik, nemde?

Az elefánt melyik testrészéről van elnevezve egy sütemény?
fül
könny*
talp
orrmány
Lehet, hogy van ilyen sütemény, de a mestercukrászokon kívül hallott már róla valaki?
Spec.

Kitől van az idézet? "A sok préda mind mire megy? / Bizony, csak borra meg leányra!"
Francois Villon*
Petőfi Sándor
Friedrich Schiller
William Shakespeare
Spec.

Hány szárnya van a Bibliában is szereplő szeráfnak?
4
2
nincs szárnya
6
Fontos és világmegváltó kérdés! Az Ószövetségből bizonyára feltehető még további 1000 ilyen. Tényleg! Rögtön írok egyet, hátha átmegy ...
Spec.

Kik szentesítették a keresztes háborúkat?
Királyok és a pápa
Királyok és a földesurak
Katolikusegyház és a pápa
Senki sem
A válaszokban a határozott névelő használata jót tenne: a királyok.
Az aláhúzással jelöltek kisbetűsek, a katolikus egyház két szó.

Mi az a Fekete marlin?
rovar
étel
hal
virág
kisbetű
Dátum: 2011.02.09. 11:26:22
Szerintem meg a "c." pont olyan elfogadott rövidítés, mint a "kb."
Ezen ne vesszünk össze, javítsd, ahogy akarod.
Dátum: 2011.02.09. 11:20:14
Sienkievicz-et majd' minden 50-en feletti olvasta, mert a Kádár korszakban kiemelt író volt. Az annál fiatalabbak pedig csak akkor olvasták, ha rávezették őket, pl. a Quo vadis -ra - ami nem is lengyel témájú mű, korai kereszténység idejében játszódik.
Aki olvasta a "Tűzzel-vassal" trilógiát, az bizonyára emlékszik a névre - mint én is, de meg nem tudtam volna mondani, hogy mikor játszódik és melyik felkelésnek állít emléket.
Kérdés az, hogy ezt a kérdést benn kellene-e hagyni, mert a "mai" fiatalok számára már nem túl ismert író és történet.
Dátum: 2011.02.09. 11:05:00
Ki volt a domino című film NŐI főszereplője?
Keira Knightley
Shakira
Pink
Jenifer Lopez

Így jobb lenne:
Ki volt a Dominó c. film női főszereplője?
Dátum: 2011.02.09. 11:01:34
A kérdés majdnem jó és a válasz helyes.
Ha a látható fények színeit összekeverik, akkor az valóban fehéret ad ki, lásd:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADn#Sz.C3.ADnkever.C3.A9s
Ha azonban színes festékeket kevernek össze, az valóban ronda barna színt ad ki, mert a visszaverődő, eltolt hullámhosszú fény ilyen színű.
A jó kérdés talán ez lehetne: Ha összevetítünk kék, zöld és vörös fényeket, milyen színt kapunk?
Dátum: 2011.02.09. 10:51:02
Idézet: Rolik - 2011.02.09. 09:23:42

szerk: Újabb gyöngyszem:

Volt-e a "gyermekek keresztes hadjárata"?
Nem volt
Igen volt*
Csak legenda
Csak kitaláció

A helyzet az, hogy volt kettő is, meg nem is. Mindenképpen volt olyan keresztes hadjárat, amelyet így neveztek el, mégha a résztvevők nem gyerekek, hanem fiatalok voltak. Lásd:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyermekek_keresztes_hadj%C3%A1rata
Tehát a válasz helyes.
Dátum: 2011.02.07. 07:54:05
Bicske felé melyik városokon/falukon kell át menni Budapesttől?
Budapest, Budaörs M7-M1
Budapest, Újbuda M9-M10
Pécs, vác M1-M7
Budaörs, Törökbálint M7-M1
Vác

"nincsen apám, se anyám,/se istenem, se hazám,..." Kitől és melyik versből idéztem?
Illyés Gyula - Testvérek
József Attila - Tiszta szívvel
Radnóti Miklós - Nem tudhatom
Szabó Lőrinc - A huszonhatodik év
Ha idézünk, akkor betűszerint kellene, ez az egy betű nagybetű. Tehát: "Nincsen apám ...."

"Kirohant, mint Zrínyi a várából" - szól a mondás. Valójában melyik Zrínyi, melyik várból ?
Zrínyi V. Miklós, Munkács vár
Zrínyi IV. Miklós, Sziget vár*
Zrínyi Ilona, Munkács vár
Zrínyi II. Péter, Drégely vár
Sziget nem vár, hanem Szigetvár vára. A többi helyes.

Mit jelent az anomália szó?
Gyógyíthatatlan betegség
Természetfölötti képződmény
Rendellenesség, Szabálytalanság
Térkapu
kisbetűk

Ki Vlagyimir Kramnyik?
politikus
humorista
sakkozó
énekes
Vlagyimir Boriszovics Kramnyik - hiszen orosz nemzetiségű.

Ki volt Attila Hun Király apja?
Bendegúz
OKtár
Demeter
Ruga
kisbetű
Dátum: 2011.02.04. 10:15:16
Tulajdonképpen igazad van.
Fából készül, ha jól tudom fém tengelyekkel és elefántcsont fedőlappal.
Ezért az a helyes kérdés, hogy "Mivel borítják a zongora billentyűit?"
Dátum: 2011.02.04. 08:21:43
Hová vezeti el a Sió a Balaton vízfeleslegét?
Duna
Zala
Tisza
Kis-Balaton

Dunába, Zalába, Tiszába, Kis-Balatonba
Javítani
Dátum: 2011.01.31. 22:20:47
Szerintem Alfaville. A mint Alfa, ville mint város. Na jó, kisváros.
hát izé ... ha nem is város, de legalább falu: Alfaville, El Bayadh, Algeria. Ha jól látom, 2 ház, meg a homoksivatag.
Dátum: 2011.01.31. 09:45:24
Na jó, értem, de fel nem foghatom.
Dátum: 2011.01.31. 08:03:29
BTW: két feltett kérdésem:
1./ Melyik fafaj őshonos az Alföldön?
...
közönséges boróka
A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
Ez a kérdés már szerepelt az adatbázisban. --> Bizonyára így van, ellenőrizhetetlen. Feltettem máskáppen a kérdést:

2./Melyik őshonos fafaj képez védett erdőt Bugac környékén?
....
közönséges boróka*
A kérdés "Rossz, hibás kérdés" értékelést kapott!
Kérdésedre az értékelők szerint csak egy speciális érdeklődésű réteg tudhatja a választ. --> gondolom, az erdészettel foglakozók, természetvédők, érdeklődő kirándulók, általános iskolások akik épp Mo. értékeiről tanulnak.

Ugyanakkor átment a
Melyik Magyarország legerdősültebb megyéje?
kérdés, ami spec. erdészeti és KSH témájú.
Dátum: 2011.01.31. 07:49:29
Erdészeti szakkifejezés. Jó így.
Dátum: 2011.01.31. 07:45:16
Nem rég kezdtem a játékot, de már kezdem látni, mi a hiba a kvízben.
A kvíz az, ami érdekessé és egyedivé teszi a játékot.
Ha jó kérdést teszel fel, külön jutalom jár érte. Ugyanakkor a feltett kérdések kiválogatása valami egyedi mődon történik egyrészt, másrészt a minősítés kontrollja titkos. Elméletileg az adatbázisban benne van minden kérdés. Craslorg szerint ez nem így van, csak a feltett kérdések egy része van benne, ha jól emlékszem kb. 10%.
Ezeknek az a következménye, hogy
1. Mivel a naponta megszerezhető LE mennyisége korlátozott, mindenki úgy próbál plusz LE-t szerezni, ahogy tud - pl. kvíz kérdések feltevésével.
2. Az adatbázis közel sem teljes, ezért senki nem tudja, milyen téma a még kidolgozható és mi nem.
3. Próba-szerencse alapon, vagy másképpen a fekete doboz elve alapján megtalálható az a kérdéscsoport, amit az algoritmus és/vagy az alap bírálat elfogad. Lásd a szarufa esetét, ami pl. tiltott szó.
Folytatva a gondolatmenetet, a tai-chi kérdéscsoport gondolom már telített, sok kérdést tettek fel rá. Ezért a wei-chi sem elfogadható, mert van benne "-chi", a "wei" pedig a fene se tudja mi.
A magyar természetvédelmi kérdésekből is sok van, ezért automatikusan visszadobódik, pedig lehet, hogy feltett kérdés még nem fordult elő és talán érdeklődésre tarthat számot. Stb.

Javaslatom a következő: jó lenne, ha az adatbázisban minden feltett kérdés megjelenne (a szarufát is beleértve), még akkor is, ha tömény hülyeség. A listában jelölni kellene, hogy az elbírálása Kérdéses, elFogadott, vagy elUtasított. Alapértelmezés a K. Ebben az esetben az U-k száma némi támpontot adna arról, mit érdemes kérdezni és mit nem.
Hátulütője ennek, hogy így az adminok munkája ellenőrizhető lenne a K jelölések mennyisége alapján.
Bár, ha figyelembe vesszük, hogy az adminok, akik az ellenőrzéssel foglalkoznak csak lassan haladhatnak. Ellenőrizni kellene a megfogalmazást, a helyesírást, érteniük kellene a polipeptid szintézistől a színelméleten, a földrajzi, történelmi, irodalmi tudástáron át a gráfelméletileg mindent és dönteni arról, hogy belefér-e az általános (8 évestől kb. a 80 évesig) ismereteinkbe. Nem semmi!
Előnye pedig, hogy a felesleges kérdések száma talán csökkenne és egy-két mindenttudó, mindenbe bele-szakértő (mint én) előzetes kontrollt is tudna adni, segítve az adminok munkáját.
Dátum: 2011.01.30. 13:48:35
Az alábbiak közül, melyiket nem tekintjük valódi színnek?
fekete
piros
kék
barna
Mi az, hogy valódi szín? Alapszínekről már hallottam: a fekete és a barna - piros+kék - nem azok, keverék színek.
Más módon a fekete is szín, minden szín addiktív keverése az RGB rendszerben. A CMYK szubstraktiv rendszer szerint a kiinduló színe. Akkor ez most szín, vagy sem?
Törölni.
Dátum: 2011.01.30. 13:20:43
Nem szoktam, de ettem már....
Oldal: 1234567891011