Felhasználónév: Jelszó:
FK-1/3
rablórömi
5 szavazat (42%)
taccs
1 szavazat (8%)
póker
6 szavazat (50%)
12 szavazat alapján.
Oldal: 1
Szerző
Topic neve: VÚ - Kedvenc játékok - francia kártya - 1. forduló 3. voks.
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
VÚ - Kedvenc játékok - francia kártya - 1. forduló 3. voks.
1. hozzászólás - 2011.10.11. 10:51:19
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rabl%C3%B3_r%C3%B6mi
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3ker
Pontszám: 7.46
népszerűCraslorgFérfi
Végzetúr mester
11552 hozzászólás
Profil megtekintése
Re: VÚ - Kedvenc játékok - francia kártya - 1. forduló 3. voks.
2. hozzászólás - 2011.10.11. 13:08:45
Mivel a taccsot én javasoltam, pár szó a szabályairól (gőzöm nincs, milyen területeken ismert én apámtól és nagyapámtól tanultam, Túrkevén laktak régen).
Roppant egyszerű és pusztán figyelni kell. Tulajdonképpen bármennyien lehet játszani, a paklik számát ehhez kell hozzáigazítani úgy, hogy mindenkinek lehessen 30-40 lapja, azaz 2-3 embernél 2 pakli, 4-5nél már 3, stb. A jokerek nem játszanak. 3-4 fővel a legélvezetesebb.
A pakli legfelső lapját középre tesszük felfordítva, majd a maradékot kb egyformán elosztjuk (plusz-mínusz 1-1 lapnak nincs jelentősége). Mindenki maga elé teszi a saját pakliját lefordítva. Játék során mindig a legfelső lapot fordítjuk fel.
Egy játékos a saját lépéseinél a következőt teheti (ez a fontossági sorrend is):
- amennyiben a középső pakli legfelső lapjánál 1-el nagyobb értékű a felfordított lap, akkor ráteszi. Királynál újraindul Ásztól.
- a többi játékos előtti saját - felfordított paklik - tetejére is rárakhatja, ha a fenti szabály szerint meg tudja tenni, azaz egyel magasabb a lap értéke.
- ha a fenti két lehetőség nem lehetséges, akkor maga elé helyezi felfordítva.
Amennyiben van már előttünk felfordított pakli és a saját körünkben annak a tetején (a nyitott) lap áthelyezhető a középső paklira vagy a többiek paklijára, akkor ez elsőbbséget élvez és csak utána fordítunk fel a saját pakliból egy lefordított lapot.

A lényege a játéknak, hogy minél előbb elfogyjon előlünk a pakli.
Hibás lépés esetén a többiek ezt "TACCS" felkiáltással jelzik, ekkor a kívánt lépést vissza kell vonni és a következő játékos jön. Egy játékos addig léphet, amíg tud a középső paklira vagy a mások előtt lévő nyitott paklikra lapot tenni. Ha a következő zárt lapot nem tudja sehova tenni, akkor maga elé, a nyitott paklira helyezi.

Még egyszer a fontos sorrend:
- Saját nyitott pakli tetején lévő lap áthelyezése, ha lehetséges (elsődlegesen középre és csak másodlagosan mások nyitott paklijára)
- Ha nem lehet, akkor a következő lapot felfordítva megnézni, áthelyezhető-e a fenti sorrendben (középre, majd másokhoz)
- ha nem áthelyezhető, akkor magunk elé felfordítva és a következő játékos jön.

TACCS bemondása:
- Ellenfél középre is rakhatná, de máshoz rakja az aktuális lapot (elsősorban a nyitott paklijának a teteje, majd a húzott új lap).
- Ellenfél középre nem, de máshova rakhatná az aktuális lapot.

Ekkor illető szépen visszahelyezi a lapot az eredeti helyére (nyitott vagy zárt pakli teteje) és a következő játékos jön.
Pontszám: 7.46
Oldal: 1
Dobókocka - a sokoldalú kiegészítőAz Idő Kereke tovább forog! Megjelent a befejező trilógia utolsó része!